SEARCH ENGINE OPTIMIZATION (SEO)

 

SEO adalah kaedah yang digunakan oleh syarikat dalam talian untuk meningkatkan trafik ke laman web mereka. SEO kini lebih penting dengan adanya persaingan yang sengit antara syarikat.

Mempunyai strategi SEO yang berkesan adalah penting bagi mana-mana perniagaan yang menggunakan medium dalam talian.

Apabila membuat carian di enjin carian, pengguna lebih cenderung untuk memilih hasil carian yang muncul dalam 5 cadangan pertama di Google, Bing, atau mana-mana enjin carian yang digunakan.

SEO adalah penting bukan sahaja untuk mendapatkan pelawat yang berkualiti tinggi dari carian, tetapi ia juga merupakan cara untuk meningkatkan tahap mudah untuk digunakan bagi pengguna laman web dan kredibilitinya.

 

 

 

ON-PAGE SEO

 

On-page SEO merujuk kepada langkah-langkah secara langsung yang boleh diambil di laman web anda untuk meningkatkan kedudukannya dalam hasil carian untuk kata kunci yang berkaitan.

Contohnya termasuk menggunakan kata kunci yang berkaitan dalam kandungan yang kelihatan dan dalam tag meta seperti tajuk halaman anda, alt imej dan keterangan meta.

On-Page SEO merujuk kepada tetapan yang boleh disetkan di laman web anda supaya ia dioptimumkan untuk enjin carian.

 

 

Tip-tip On-page SEO yang paling penting ialah:
 • Memudahkan tajuk dan penerangan
 • Struktur URL yang betul
 • Navigasi mesra pengguna (breadcrumbs, user sitemaps)
 • Hubungan internal yang dioptimumkan
 • Pemformatan Teks (use of bold, italics, etc)
 • Tag H1 dioptimumkan dengan betul dan tajuk lain
 • Pengoptimuman imej (saiz imej, nama imej yang betul, penggunaan teks ALT)
 • Halaman loading yang cepat
 • Mobile-Friendly pages
 • Kandungan yang berkualiti tinggi (Faktor SEO yang paling penting!)
 • Pautan luar (tiada pautan yang rosak atau pautan ke ‘bad sites’)

 

 

OFF-PAGE SEO

 

Off-page SEO terdiri daripada tindakan yang boleh dilakukan di luar laman web sebenar anda untuk meningkatkan ranking carian anda. Langkah-langkah ini bertujuan untuk mencerminkan kredibiliti laman web dan kuasa sesebuah industri. Oleh kerana ranking enjin carian ini datang dari laman web lain, mereka tidak boleh dimanipulasi dengan mudah.

 

 

Faktor Off-page SEO :
 • Backlinks ke laman web anda
 • Brand mention
 • Isyarat sosial di sekitar laman web anda

 

SEO ini melibatkan mempromosi laman web melalui saluran lain. Ia bergantung pada laman web lain untuk mendapatkan lalu lintas ke laman web. Off-page SEO menggunakan gabungan teknik untuk meningkatkan kedudukan laman web dalam halaman hasil enjin carian (SERPs).

 

 

Kenapa Off-Page SEO penting?

 

Off-page SEO memberi petunjuk yang sangat baik tentang bagaimana dunia (laman web dan pengguna lain) melihat laman web tertentu.

Laman web yang berkualiti tinggi dan bermanfaat lebih cenderung mempunyai rujukan (backlink) dari laman web lain.

Ia lebih cenderung mempunyai ‘brand mention’ di media sosial (Facebook likes, tweet, Pins, dan sebagainya) dan ia lebih cenderung ditandai dan dikongsi dalam kalangan komuniti pengguna yang berfikiran sama.

 

CONCLUSION

 

Kesimpulannya, on-page SEO merujuk kepada faktor-faktor yang boleh anda kendalikan di laman web anda sendiri, manakala off-page SEO merujuk kepada faktor ranking halaman yang ada di laman web anda, seperti backlink dari laman web lain. Ia juga termasuk cara promosi anda, dengan mengambil kira jumlah pendedahan yang berlaku di media social.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *