Pemasaran Digital berkembang dengan pesat di dunia maya dan tambahan. Tidak dinafikan bahawa idea pemasaran revolusioner ini telah memberikan penglihatan dan penukaran yang lebih baik. Kaedah Pemasaran dalam talian merangkumi SEO, SEM, SMO, Pemasaran Facebook, pemasaran YouTube, pemasaran e-mel, PPC dan banyak lagi.

Pemasaran digital adalah mengenai mempromosikan produk, perkhidmatan, dan jenama menggunakan saluran digital. Tingkah laku membeli telah berubah secara drastik ke arah membeli-belah dalam talian. Keberkesanan pemasaran digital menyebabkan semakin banyak perniagaan dan usahawan melabur dalam laman web. Laman web menjana lebih banyak perniagaan dan mempromosikan muhibah di kalangan pelanggan anda.

Sekiranya anda ingin meneroka dunia internet untuk menjual produk anda laman web yang betul dan pemasaran digital dapat membantu. Untuk memasarkan mesej, anda boleh menggunakan media digital seperti Search Engine, dan platform media sosial.

SEO SEBAGAI KATEGORI BESAR PEMASARAN DIGITAL

SEO: Search Engine Optimization adalah proses mendapatkan lalu lintas organik percuma ke laman web. Pengoptimuman Mesin Pencari dapat dipecah menjadi SEO di halaman dan SEO Luar Halaman. SEO di halaman menjadi tugas sekali sahaja dan ia mesti dilakukan mengikut peraturan yang betul. Membuat tajuk Meta, Penerangan meta, Mengoptimumkan blog dengan nisbah kata kunci yang betul, menghubungkan blog dengan pautan masuk dan keluar. Memuat naik gambar dengan teks alt berada di bawah pengoptimuman halaman.

Berbicara mengenai pengoptimuman di luar halaman, laman web memerlukan pengoptimuman di luar halaman setiap hari. Mengemukakan penanda buku yang diklasifikasikan, sosial, pembinaan pautan yang rosak, Penyerahan Direktori, berkongsi Foto dan Video, Penyerahan Ulasan Perniagaan dan Produk, Penyenaraian Tempatan, Artikel, dan Penyerahan Blog, Soalan Jawapan dan banyak lagi.

Terdapat satu lagi jenis SEO: SEO Teknikal memainkan peranan yang sangat penting dalam membentuk laman web. SEO teknikal melibatkan satu jenis kod pemasangan untuk memberitahu Google mengenai kewujudan laman web anda. Amalan terbaik SEO teknikal melibatkan menetapkan nama domain pilihan, mengoptimumkan robot.txt, mengoptimumkan Struktur URL, memasukkan tag kanonik untuk masalah kandungan pendua, mengoptimumkan 404 halaman, kelajuan laman web atau jumlah masa muat, Mengoptimumkan laman web dengan Peta Laman XML, Tambahkan Sijil SSL untuk menjadikan laman web selamat, kelajuan pemuatan lebih cepat

SEO adalah kategori penting dalam pemasaran digital tetapi mari kita masukkan Kategori Pemasaran Digital yang lain:

 • Pengoptimuman Media Sosial
 • Bayar Setiap klik
 • Pemasaran e-mel
 • Pemasaran kandungan
 • Pemasaran gabungan

KESAN POSITIF PEMASARAN ONLINE

 • Memberi Anda Kehadiran Dalam Talian: Mengapa pasaran perniagaan anda terhad kepada kawasan fizikal? Sebarkan sayap anda dengan kehadiran dalam talian.
 • Pembangunan Perniagaan Pantas: Melalui pemasaran dalam talian, anda tidak semestinya perlu melabur wang untuk membeli tanah untuk membeli-belah atau mengejar siap sedia yang terdapat di pasar. Sebaliknya kedai dalam talian mampu dimiliki dengan pengoptimuman enjin carian yang tepat, ia akan dikenali, memberi pulangan positif anda dan juga memberi anda keterangan jenama.
 • Mudah Menjana Lalu Lintas: Bersaing dengan pesaing perniagaan anda menjadi mudah apabila anda mendapat laman web anda di kedudukan pertama di halaman Google.
 • Memfasilitasi Menjangkau Khalayak Sasaran Anda: Dengan keuntungan media sosial, anda dapat berkomunikasi dan menjangkau khalayak sasaran anda dengan mudah.
 • Menjalin Kenalan Langsung: pemilik kedai e-dagang dapat membina hubungan pelanggan pelanggan langsung. Oleh itu, harga atau harga tentunya lebih rendah.
 • Perniagaan dapat dikembangkan dalam jangka waktu minimum: Syarikat reka bentuk dan pembangunan laman web memerlukan masa maksimum 1 bulan. Tetapi bayangkan bolehkah anda membuka kedai, sebulan lagi. Menghias kedai akan memakan masa minimum 2 bulan. Oleh itu, menubuhkan perniagaan cukup mudah dengan bantuan pemasaran dalam talian.
 • Anda tidak selalu memerlukan laman web untuk pemasaran digital: Dengan sejumlah peluang pemasaran media sosial, anda tidak selalu memerlukan laman web untuk keterlihatan maksimum. Sekarang dengan bantuan akaun media sosial di Facebook twitter, Instagram, LinkedIn dan lebih banyak pertumbuhan perniagaan menjadi mudah.

KESAN NEGATIF PEMASARAN DIGITAL

 • Memerlukan Ahli Pengambilan: Pemasaran digital memerlukan kepakaran kerana anda bersaing dengan ratusan penyedia perniagaan dan perkhidmatan yang serupa.
 • Sukar untuk Syarikat dengan Anggaran yang Ketat: Bagi syarikat permulaan yang telah mendirikan kedai fizikal, merancang, membangun dan kemudian membelanjakan bulanan untuk SEO bulanan benar-benar sukar.
 • Memerlukan Mindset yang Sangat Kreatif dan Inovatif: Semua perniagaan adalah unik, mereka mempunyai khalayak sasaran yang berbeza, pasaran yang berbeza-beza dan banyak lagi. Untuk hasil positif, anda mesti bergantung kepada pakar sahaja.
 • Matlamat Pelanggan yang Melampau: Pernahkah anda menjumpai laman web yang menyatakan diri mereka yang terbaik? 3 bulan dan anda akan mendapat 4 Kata Kunci di halaman 1. Baiklah, masa mendedahkan kebenaran.
 • Berurusan dengan Persaingan yang Meningkat: Google selalu mengubah algoritma. Untuk mendapatkan penglihatan dan keuntungan maksimum, anda mesti mempunyai keupayaan untuk menangani perubahan algoritma dan persaingan yang semakin meningkat.

JAUHKAN PERNIAGAAN ANDA DILINDUNGI DARI KESAN NEGATIF DIGITALISASI

 • Sewa reka bentuk Web, Pembangunan, dan Agensi Pemasaran Digital yang berpengalaman
 • Perhatikan SEO Teknikal dan Dalam Halaman.
 • Perniagaan dengan anggaran yang ketat dapat memanfaatkan Pemasaran Media Sosial. Platform media sosial seperti Facebook, Instagram sangat sesuai untuk memaparkan produk anda. Yang perlu anda buat hanyalah membuat halaman perniagaan atau perkhidmatan anda.
 • Berikan Diskaun, tawaran dan tawaran perayaan yang kerap. Peruncit tidak menawarkan tawaran serupa di kedai batu bata dan mortar. Sebaliknya Membeli-belah dari dalam talian dapat membantu anda mendapatkan tawaran terbaik dan membeli produk dengan harga yang menarik.
 • Jangan sesekali berkompromi dengan perkhidmatan atau kategori produk.

 

Credit to : https://cogitosoftwares.com/digital-marketing-a-boon-or-a-bane

3 Responses

 1. What’s up i am kavin, its my first occasion to commenting anywhere,
  when i read this article i thought i could also make
  comment due to this good article.

 2. Excellent beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a
  blog web site? The account helped me a applicable deal. I have been tiny bit acquainted of this your broadcast provided vivid clear concept

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *