Mahiran Digital Sdn. Bhd.

Patut saya naik taraf komputer riba atau beli yang baru?

Memutuskan sama ada untuk menaik taraf atau mengganti komputer riba adalah keputusan besar, dan boleh menjadi sukar untuk mengetahui bila,bahkan memikirkan sama ada ia wajar atau tidak. Anda perlu mempertimbangkan apakah lebih murah untuk mengganti atau membina semula, dan adakah anda benar-benar perlu melakukannya.

Komponen yang berbeza pada komputer riba tidak semudah diganti seperti yang ada di komputer desktop, tetapi ia boleh dilakukan jika anda mempunyai kesabaran dan peralatan yang tepat. Namun, beberapa cadangan di bawah melibatkan penggunaan perkakasan luaran untuk menambah komponen dalaman yang ketinggalan zaman, hilang, atau rosak.

Berikut adalah beberapa cara yang dapat membantu anda untuk membuat pilihan sama ada untuk mahu menaik taraf atau mengganti komputer riba anda :

1. Prestasi Laptop Terlalu Lambat

Perkakasan utama yang menentukan kelajuan komputer adalah CPU dan RAM. Anda boleh menaik taraf komponen ini tetapi tidak mudah dilakukan dalam komputer riba. Sebenarnya, jika anda mendapati salah satu yang rosak atau tidak sesuai dengan keperluan anda, mengganti komputer riba mungkin merupakan keputusan yang bijak. Namun, dari kedua-duanya, memori lebih mudah ditangani. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak RAM atau ingin mengganti stik memori yang buruk, dan anda boleh melakukannya sendiri, anda sering boleh membuka bahagian bawah komputer riba untuk melakukannya.

Dengan itu, sebelum anda merobek komputer riba dan mengganti sesuatu, atau membuang semuanya dan membeli yang baru, anda harus mencuba beberapa perkara yang lebih mudah dan lebih murah terlebih dahulu. Komputer riba yang perlahan dapat kelihatan seperti perlu diganti atau ditingkatkan apabila mungkin semua yang diperlukannya hanyalah sedikit TLC.

 • LIHAT CARA PENYIMPANAN PERCUMA YANG ANDA ADA
  Sekiranya cakera keras komputer riba anda hampir habis di ruang kosong, ia pasti dapat menghentikannya dan menjadikan program dibuka lebih perlahan atau fail disimpan selamanya. Oleh itu, pastikan untuk memeriksa ruang cakera keras anda yang ada hanya untuk memastikan.Sekiranya anda perlu memindahkan beberapa fail besar dari cakera keras anda untuk mengosongkan ruang dengan cepat untuk melihat apakah itu membantu prestasi keseluruhan, gunakan alat penganalisis ruang cakera percuma untuk melihat ke mana semua ruang yang digunakan akan pergi.
 • HAPUS ‘JUNK FILE’
  Fail sementara dapat menghabiskan banyak ruang dari masa ke masa, menyumbang bukan hanya untuk cakera keras penuh tetapi juga menambah prestasi yang dipukul dengan membuat program bekerja lebih keras atau memerlukan waktu lebih lama untuk melakukan tugas sehari-hari mereka.Mulakan dengan membersihkan cache di penyemak imbas web anda. Fail-fail tersebut selamat untuk dibuang, tetapi apabila dibiarkan, dan diberi masa, pasti akan memperlambat pemuatan halaman dan berpotensi bahkan seluruh komputer. Juga, hapus fail sementara yang mungkin disimpan oleh komputer anda. Mereka sering boleh menggunakan penyimpanan berganda gigabait.
 • DEFRAG DRIVE KERAS ANDA
  Apabila semakin banyak fail ditambahkan dan dikeluarkan dari cakera keras komputer riba anda, struktur keseluruhan data menjadi terpecah-pecah dan melambatkan masa membaca dan menulis.Defrag cakera keras dengan alat defrag percuma seperti Defraggler. Sekiranya komputer riba anda menggunakan SSD dan bukannya cakera keras tradisional, ini tidak relevan dan anda boleh melangkau langkah ini.
 • SEMAK UNTUK MALWARE
  Nampaknya aneh untuk memeriksa virus ketika anda mempertimbangkan sama ada anda harus mengganti atau mengemas kini komputer riba anda, tetapi perisian hasad boleh menjadi alasan untuk komputer riba yang perlahan. Pasang program antivirus untuk selalu dilindungi dari ancaman, atau imbas virus anda sebelum virus dimulakan jika anda tidak dapat log masuk.
 • FIZIKAL MEMBERSIHKAN LAPTOP
  Sekiranya saluran masuk ke kipas komputer riba anda ditutup dengan habuk, rambut, dan kotoran lain, komponen dalamannya boleh menjadi lebih cepat panas daripada yang dianggap selamat. Ini dapat memaksa mereka untuk bekerja lebih masa yang dapat menghilangkan tujuan utama mereka memastikan komputer riba tetap teratur. Membersihkan kawasan komputer riba ini dapat menyejukkan bahagian dalam serta membantu mengelakkan perkakasan terlalu panas.

2. Memerlukan Lebih Banyak Penyimpanan Komputer Riba

Sekiranya menjalankan tugas di atas tidak mencukupi penyimpanan atau jika anda memerlukan cakera keras tambahan di komputer riba untuk menyandarkan fail atau menyimpan data, pertimbangkan untuk menggunakan pemacu keras luaran untuk memperluas penyimpanan komputer riba.

Perkara terbaik mengenai peranti luaran ialah peranti luaran, menyambung ke komputer riba melalui USB dan bukannya duduk di dalam sarung komputer riba seperti HDD utama. Peranti ini memberikan ruang cakera keras tambahan segera untuk apa jua alasan; fail pemasangan perisian, koleksi muzik dan video, dll.

Membeli cakera keras luaran lebih murah dan lebih mudah daripada menggantikan pemacu dalaman. Sekiranya anda tidak mahu menggunakan pemacu luaran, terdapat beberapa cara lagi untuk memperluas simpanan komputer riba anda.

3. ‘Hard Drive’ Tidak Berfungsi

Secara amnya, anda harus mengganti cakera keras anda daripada membeli komputer riba yang sama sekali baru. Walau bagaimanapun, keputusan anda untuk melakukan ini hanya harus dibuat setelah memastikan bahawa pemanduan benar-benar tidak dapat diperbaiki.

Sekiranya anda fikir anda perlu mengganti cakera keras komputer riba anda, jalankan ujian cakera keras percuma sebelum ini untuk memeriksa semula bahawa sebenarnya terdapat masalah dengannya.

Sebilangan cakera keras berada dalam keadaan sempurna, tetapi hanya mengeluarkan ralat yang menjadikannya menghentikan proses boot biasa dan nampaknya tidak baik dan memerlukan penggantian. Sebagai contoh, cakera keras anda mungkin baik-baik saja tetapi komputer riba anda disiapkan untuk boot ke pemacu kilat setiap kali komputer anda dimulakan, dan itulah sebabnya anda tidak dapat mengakses fail atau sistem operasi anda.

Sebaliknya, beberapa cakera keras sebenarnya rosak dan perlu diganti. Sekiranya cakera keras komputer riba anda teruk, mungkin perlu dipertimbangkan untuk menggantinya dengan yang berfungsi.

4. Skrin Rosak

Skrin komputer riba yang rosak atau umumnya kurang sempurna menjadikan anda tidak dapat melakukan apa-apa. Membaiki atau mengganti skrin semestinya boleh dilakukan dan tidak semahal dengan mengganti keseluruhan komputer riba.

Lawati laman web iFixit dan cari komputer riba khusus anda atau sekurang-kurangnya satu yang serupa dengan komputer riba anda. Anda mungkin dapat mencari panduan pembaikan langkah demi langkah untuk mengganti skrin komputer riba anda atau sekurang-kurangnya panduan yang dapat anda sesuaikan untuk membuat kerja untuk komputer riba khusus anda.

Walau bagaimanapun, penyelesaian yang mudah jika komputer riba anda lebih pegun daripada mudah alih adalah dengan memasang monitor ke port video (mis., VGA atau HDMI) di sisi atau belakang komputer riba.

5. Masalah Pengecasan

Mengganti keseluruhan komputer riba ketika tidak dihidupkan biasanya berlebihan; kemungkinan hanya mengalami masalah semasa mengecas. Masalahnya boleh berlaku dengan kabel kuasa, bateri, atau (kemungkinan besar) sumber kuasa, seperti dinding.

Sekiranya bateri komputer riba atau kabel pengecasan yang teruk, kedua-duanya boleh diganti. Sahkan sama ada bateri menjadi masalah dengan memasukkan komputer riba ke dinding tanpa bateri dipasang; jika komputer riba dihidupkan, bateri pasti salah.

Anda boleh mengeluarkan bateri dari bahagian belakang komputer riba untuk melihat jenis bateri yang digunakan oleh komputer riba dan menggunakan maklumat tersebut untuk meneliti pengganti.

Sebaiknya anda mencuba kabel pengecasan yang berasingan, jika boleh, sebelum membeli pengganti anda sendiri, hanya untuk memastikan bahawa kabel anda sebenarnya rosak.

Sekiranya komputer riba anda yang mati atau mati tidak disebabkan oleh bateri atau kabel pengecasan, pertimbangkan untuk memasangkannya ke tempat lain, seperti di soket dinding atau sandaran bateri yang lain.

Sekiranya anda mendapati bahawa komponen dalaman adalah salah satu komputer riba yang tidak menyekat, anda mungkin harus mengganti komputer riba.

6. Inginkan Sistem Operasi yang lebih baharu

Anda biasanya tidak boleh membeli komputer riba yang sama sekali baru untuk menaik taraf sistem operasi. Walaupun benar bahawa komputer riba yang lebih baru dihantar dengan sistem operasi terbaru, anda hampir selalu dapat memasang atau menaik taraf ke OS baru pada cakera keras yang ada tanpa mengganti apa-apa.

Sebagai contoh, jika komputer riba anda menjalankan Windows XP dan anda ingin memasang Windows 10, sudah ada kemungkinan besar komputer riba anda menyokong peningkatan, sekiranya anda hanya dapat membeli Windows 10, memadamkan XP dari cakera keras, dan memasang OS yang lebih baru. Satu-satunya perkara yang perlu dipertimbangkan adalah keperluan sistem untuk sistem operasi yang anda mahukan.

Sekiranya anda mendapati bahawa OS memerlukan RAM sekurang-kurangnya 2 GB, ruang cakera keras 20 GB percuma dan CPU 1 GHz atau lebih pantas, dan komputer riba anda sudah mempunyai perkara-perkara tersebut, maka baiklah untuk menaik taraf sistem operasi tanpa perlu menaik taraf komputer riba.

Namun, tidak semua komputer riba dapat memenuhi syarat tersebut. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak RAM, anda mungkin boleh menggantinya dengan baik, tetapi CPU yang lebih pantas mungkin memerlukan pembelian komputer riba yang baru.

7. Komputer riba tidak mempunyai pemacu CD / DVD / BD

Kebanyakan komputer riba hari ini tidak mempunyai pemacu cakera optik. Perkara yang baik adalah bahawa bagi kebanyakan anda, anda tidak perlu menaik taraf pemacu atau mengganti komputer riba untuk mengatasinya.

Sebaliknya, anda boleh membeli pemacu optik luaran yang agak kecil yang dipasang melalui USB dan membolehkan anda menonton Blu-ray atau DVD, menyalin fail ke dan dari cakera, dll.

credit to : https://www.lifewire.com/upgrade-or-replace-laptop-4153342

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open chat
💬 Need help?
Hello 👋
How can we help you?