Maksud Pay-Per-Click : APA ITU PAY-PER-CLICK (PPC)

Maksud Pay-Per-Click atau dalam bahasa Melayu bermaksud bayar per klik adalah model pengiklanan dalam talian berbayar di mana pengiklan membayar bayaran setiap kali iklan mereka diklik. Pemasar membuat iklan dan kemudian membuat bidaan pada frasa carian tertentu di lelongan dalam talian.

Ini membolehkan mereka untuk memaparkan iklan mereka pada halaman hasil enjin carian. Setiap kali iklan diklik, ia akan menghantar pengunjung ke halaman laman web dan bayaran akan dikenakan kepada pengiklan.

Ia pada dasarnya adalah untuk membeli pengunjung untuk ke laman web mereka dan dapat menaikkan trafik laman web mereka.

Pelbagai jenis iklan PPC termasuk iklan carian, iklan carian setempat, iklan paparan dan pemasaran semula. Iklan-iklan ini boleh muncul di laman web, platform media sosial, laman web dan aplikasi mudah alih.

Sebagai contoh, iklan di saluran media sosial seperti Facebook dan Twitter mempunyai format yang sama dengan ‘organic posts’ tetapi ditandai dengan “Sponsored” atau “Promoted”.

SEARCH ENGINE ADVERTISING

Pengiklanan enjin carian adalah salah satu bentuk PPC yang paling popular. Ia membolehkan pengiklan membuat bidaan untuk menempatkan iklan dalam pautan enjin carian yang disponsor apabila seseorang mencari kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan mereka.

Sebagai contoh, jika membuat bidaan pada kata kunci “PPC software” iklan anda mungkin muncul di tempat teratas pada halaman hasil Google. Setiap kali iklan diklik, ia akan menghantar pengunjung ke laman web mereka dan pengiklan akan dicaj.

Maksud Pay-Per-Click

BAGAIMANAKAH PPC BERFUNGSI?

Dalam PPC, iklan tertakluk kepada sistem pembidaan yang dikenali sebagai Lelongan Iklan. Ini adalah proses automatik yang diikuti oleh enjin carian utama untuk menentukan kesahihan dan berkaitan dengan iklan yang muncul pada halaman hasil enjin carian mereka

Di lelongan, pengiklan membuat bidaan pada kata kunci yang berkaitan dengan perniagaan mereka. Ini adalah terma carian yang mereka mahu “trigger” atau memaparkan iklan mereka. Sebagai contoh, jika perniagaan anda menjual barang perkhemahan, anda akan ingin membida pada kata kunci, “best sleeping bags”.

Gunakan alat carian kata kunci untuk mencari kata kunci yang relevan dengan “right volume” dan purata bayar-per-klik.

Sebaik sahaja anda mempunyai kata kunci yang berkaitan, buat iklan dan tetapkannya di platform enjin carian. Tambah kata kunci yang anda mahu iklan and “trigger for”.

Tetapkan bidaan yang tinggi di bahagian iklan pada hasil carian yang dimana iklan mereka akan dipaparkan. Selain dari harga bidaan, platform pengiklanan juga melihat faktor seperti skor kualiti dan pelanjutan iklan untuk menentukan iklan mana yang sesuai untuk kedudukan tertinggi.

Sebagai contoh, skor kualiti merangkumi kualiti iklan anda berdasarkan perkaitan iklan, “landing page experience” dan kadar klik-tayang.

Apabila pengguna membuat carian, terdapat pengiraan algoritma kompleks yang dilakukan oleh enjin carian berdasarkan pada Lelongan Iklan. Hasil pengiraan ini menentukan iklan yang dipaparkan, turutan dan dari pengiklan yang mana.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *