Cara Naikkan Jenama Di Media Sosial : 3 Cara Naikkan Jenama

Tahun 2019 adalah tahun revolusi era digital yang semakin berkembang pesat. Malah pengguna media sosial saban hari makin lama semakin ramai. Media sosial adalah medium yang wajib untuk setiap individu atau pemilik perniagaan membina jenama. Oleh sebab itu, kita perlu tahu bagaimana cara naikkan jenama di media sosial.

Cara Naikkan Jenama Di Media Sosial 1

Tak kisah sama ada untuk menjenamakan peribadi kita atau menjenamakan perniagaan kita. Kerana pada zaman sekarang, ramai orang tertumpu pada media sosial. Jadi, untuk orang lebih mengenali kita atau perniagaan kita, kita perlu membina jenama di media sosial.

Terdapat 3 Perkara penting untuk bina jenama di media sosial, seperti :

1. Profile

Perkara pertama yang perlu kita buat adalah profile page di media sosial seperti facebook, instagram, twitter dan lain-lain. Untuk gambar profile, lebih elok gunakan gambar kita sendiri atau logo perniagaan.

Untuk gambar sendiri, gunakan gambar yang nampak lebih professional dan tidak terlalu santai. Gunakan gambar tersebut dalam satu tempoh yang lama untuk membiasakan pengikut atau pelanggan dengan gambar tersebut.

Selain itu, gunakan gambar yang sama di setiap media sosial supaya apabila orang lihat gambar kita di mana-mana media sosial yang kita ada, mereka boleh tahu siapa kita atau apa perniagaan yang kita lakukan dan perkara apa yang kita selalu kongsikan.

Untuk cara pemilihan nama, lebih baik gunakan nama sendiri atau nama perniagaan. Usah terlalu panjang atau terlalu pendek. Buat secara ringkas tetapi mudah disebut dan senang diingat. Kalau mahu gunakan nama panggilan, gunakan nama yang sedap didengar. Jika perniagaan, gunakan nama perniagaan anda.

Di bahagian description, kita letakkan apa yang kita buat atau apa yang kita pakar dalam sesuatu perkara. Gunakan ruangan ini dengan semaksima yang boleh.

Pastikan jelas dan mudah difahami. Kita juga boleh letakkan link. Sama ada link website atau media sosial. Prospek/pelanggan boleh klik link tersebut jika kita mahu buat sebarang promosi atau ada pemberian percuma.

Cara Naikkan Jenama Di Media Sosial 2

2. Posting

Posting adalah perkara yang sangat perlu dibuat secara konsisten. Sekurang-kurangnya kita perlu buat posting 1 kali sehari atau 3 kali sehari iaitu pagi, petang dan juga malam. Tulis pelbagai info menarik dan juga bermanfaat mengikut bidang kita atau perniagaan kita.

Selain itu, digalakkan juga membuat posting tentang aktiviti yang kita lakukan seperti aktiviti harian, kerja, lawatan dan lain-lain yang sesuai. Jangan sekali-kali post perkara yang negatif kerana akan memberi persepsi yang negatif kepada pengikut atau pelanggan tentang diri atau perniagaan kita.

Anda juga boleh posting tentang pertanyaan bagi menggalakkan orang komen untuk naikkan reach engagement. Contohnya, “Apa aktiviti anda weekend ini?”. Soalan seringkas itu sahaja boleh membuatkan reach engagement naik jika ramai yang komen.

Jika posting tentang perniagaan, gunakan ‘80% – 20% Rule’.

Maksudnya, 80% mengandungi kandungan mengenai informasi dan interaktif. Jangan terlalu nampak sangat yang kita ada promosi perniagaan. Nanti mereka mula bosan dan meluat. 20% pula kandungan untuk mempromosi perniagaan kita. Di bahagian ini, barulah kita boleh buat sedikit hard sell.

3. Pesaing

Follow dan stalker pesaing kita. Kita perlu sentiasa lihat bagaimana cara bina jenama di media sosial yang mereka lakukan untuk perniagaan mereka. Mungkin sedikit sebanyak kita dapat belajar dan mengolah idea daripada situ.

Namun perlu diingat, jangan pula kita meniru pesaing. Gunakan gambar dan juga penulisan mengikut gaya dan diri kita sendiri. Sampaikan dengan jujur dan jadi diri sendiri (jangan sampai nampak keburukan).

Jadi, itulah serba sikit perkongsian Cara naikkan Jenama Di Media Sosial.

Walau 3 perkara penting dan juga asas ini nampak ringkas, tetapi sebenarnya amat penting untuk anda yang ingin bina jenama sama ada jenama peribadi atau jenama perniagaan di media sosial.

Jika kurang mendapat sambutan di peringkat awal, jangan terlalu risau kerana jika kita konsisten buat setiap hari dengan kualiti kandungan yang terbaik pasti akan mendapat impak yang positif dari semasa ke semasa.