Bagaimana Kata Kunci Penting Kepada SEO

 

Pada era pemasaran digital, SEO yang baik bermaksud kata kunci yang banyak digunakan di dalam enjin pencari. Dari perspektif pencari, kata kunci adalah istilah yang ditaip atau dituturkan ke dalam enjin carian.

Kata kunci merupakan frasa dan kata yang penting dalam bertindak sebagai saluran untuk penonton sasaran anda untuk mencari kandungan yang paling sesuai di laman web anda.

Matlamat dalam ranking di enjin carian adalah untuk memandu lalu lintas organik ke laman web anda dari halaman hasil enjin carian (SERPs), dan kata kunci yang anda pilih untuk ditargetkanakan tentukan jenis lalu lintas yang anda dapat.

Umumnya, lebih sering anda menggunakan kata kunci, lebih relevan kandungan anda muncul.

Untuk membuat kandungan yang berpangkalan dengan baik secara organik dan memacu pengunjung ke tapak anda,

anda perlu memahami keperluan pengunjung tersebut iaitu dari segi bahasa yang mereka gunakan dan jenis kandungan yang mereka cari.

 

Bagaimana untuk Memilih Kata Kunci yang Betul

 

  • Ketahui tentang pelanggan :

 

Kenal pasti penonton sasaran anda dan masukkan diri anda ke ke dalam diri seorang pelanggan apabila anda membuat senarai kata kunci awal anda.

Tanya sendiri, ‘Jika saya ingin mencari salah satu daripada produk atau perkhidmatan ini, apa yang akan saya ketik ke Google?’

Anda juga boleh merujuk kepada orang lain, seperti rakan, ahli keluarga, atau pelanggan semasa untuk mendapatkan pendapat mereka tentang frasa yang mereka akan gunakan apabila mencari produk dan perkhidmatan anda.

 

  • Membuat analisa tentang pesaing :

Buat senarai pesaing utama anda dan pergi ke laman web mereka untuk melihat apa kata kunci yang mereka targetkan.

Baca kandungan mereka dan lihat metatag mereka untuk membantu mengenal pasti kata kunci yang mereka sasarkan.

Melihat kata kunci pesaing anda tidak hanya akan membantu anda melihat apa yang anda boleh lupa, tetapi juga membantu meluaskan senarai idea anda.

 

  • Kumpulkan data kata kunci semasa :

Buatkan senarai apa yang sedang dan yang hampir memandu lalu lintas ke laman web anda menggunakan data klik Google Search Console dan data ranking apa pun yang anda miliki.

Dengan alat ini, anda boleh mengumpul data pada jumlah kata kunci dan trend, persaingan kata kunci, kata kunci yang serupa dan banyak lagi.

 

  • Menganalisa keputusan

Selepas memilih kata kunci anda jangan lupa memantau dan menganalisis hasilnya. Terdapat kata kunci atau frasa yang sering diguna, serta kata kunci baru pesaing anda mungkin menggunakan.

Jangan lupa menggunakan kata kunci anda jika mungkin! Masukkan kata kunci anda ke dalam catatan blog, jawatan media sosial dan kandungan laman web anda.

Semakin anda menggunakan kata kunci dalam kandungan anda, semakin mudah bagi audien sasaran untuk mencari anda.

Credit to : https://www.commonplaces.com/blog/5-tips-on-choosing-the-right-keywords/